Styrelse 2018

Presentation av ÅKAs nya styrelse 2018

Översta raden från vänster; Evelina (övrig styrelsemedlem), Stefanida (övrig styrelsemedlem), Heidi (vice-ordförande), Katarina (Klubbhövding), Rose-Marie (sekreterare).

Nedre raden från vänster; Niklas (övrig styrelsemedlem), Julina (övrig styrelsemedlem), Liza (ordförande), Johnny (ekonomiansvarig)

 

Ha en bra måndag!

 

❤ Vice-Ordförande Grönqvist

12.02.2018 kl. 17:16

Styrelsen 2017 tackar och bockar!

Nu börjar våran mandatperiod lida mot sitt slut och vi vill med detta blogginlägg tacka av vårt styrelse år! 


Sista styrelsemötet 8.12.2017 

Det var en gång Drottningariket ÅKA som levde lyckliga och nyktra och allmänt nunnelika i sitt vackra hem Rettigska slottet på Nunnegatan. Men allt skulle förändras, och som en blixt från klar himmel kom bud om förvisning från den allsmäktiga Stiftelsen (vars namn inte får nämnas) och som har sin hemvist i Observatoriet på Mount Doom. Det utlystes landssorg och folket packade sina käraste ägodelar. Från när och fjärran kom drottningarikets vänner och släktingar för att framföra sina kondoleanser och en sista gång bevista Rettigska slottet.

En vacker sommardag ledde Drottningen Lila sitt hemlösa folk över berg och dalar till dess nya hem på Henriksgatan. Slottsgeneralen Liza inledde tillsammans med Första Hovdiplomat Jenny L. utdragna diplomatiska förhandlingarna med ursprungsbefolkningen (MK). Drottningarikets Goda Fe Helen tog till sina mäktigaste trollformer (bibeti-babeti-boo alltså skumppa) för att främja kommunikationen parterna emellan.

Prins Jürgen tyckte detta var en Huippu Juttu och ordnade egenhändigt en mega slottsbal för hela riket för att hedra rikets jubileum. Skattmästaren Sofia gav honom fria händer med rikets egendom och Kungliga Brevduveansvarige Fanny skickade ut sina bevingade vänner för att hålla folket uppdaterade om rikets händelser. Erfarna hovdamerna och Kaffehovleverantörerna Axel och Henna övervakade festförberedelserna med kopp i hand och gav goda råd som ingen egentligen lyssnade på. Hovskräddare Jenny af Westberget hörde om balen och tog nål och tråd i högsta hugg och sände efter pinkt siden från fjärran länder för att sy nya kläder åt folket. En folkvandring startade mot slottet och alla kände sig åter lyckliga.
Fortsättning följer...
 

Styrelsen 2017 tackar:
Lila - Ordförande
Jürgen - Vica-ordförande
Liza - Klubbhövding
Sofia - Ekonomiansvarige
Fanny - Sekreterare
Jenny W. - Halaransvarig
Jenny L. - Övrig styrelsemedlem
Axel - Övrig styrelsemedlem
Henna - Övrig styrelsemedlem
Helen - Kurator

Sääärlek och god jul från ÅKAs kansli
Liza, Sofia, Axel och Henna

11.12.2017 kl. 11:48

Kan vi ta bort stödhjulen nu?

"Det blir nog bra bara det blir färdigt" brukade en gammal dam på åldringshemmet där jag jobbade säga åt mig. Hon brukade också säga att "kaffetåren den bästa ären", vilket kanske grammatikaliskt inte funkade men i praktiken var ganska spot on. 

Vi i Åka kan säkert skriva under båda uttrycken efter de gångna 4-5 veckorna sedan vi flyttade in på Henriksgatan, för färdigt är det kanske inte riktigt ännu, bra blir det nog och utan kaffe skulle vi nog inte ens ha kommit halvvägs ännu. 

Men roligt har det varit för det mesta, och speciellt roligt var intrositzarna och gulisintagningen! Alltså tack till er alla gulisar som har varit så ivriga, och glada och energiska och positiva! Tack till både nya och gamla studerande som ryckt in och arbetat, pliktat och allmänt varit hjälpande händer vare sig det gällt att fylla på blomstervatten eller penslat och härjat i Låkalen (ja, den heter så nu)! Vi älskar er, även om det kanske inte alltid syns klockan 3 på natten! Gulisintagningen var helt on fire från första början! Undertecknad beklagar att hon är så gammal att hon inte orkade hela efterfesten på Skärgårdsbaren. 

Här hade jag tänkt ladda upp en bild från gulisen but there were technical difficulties :(((

Men ändå finns det många frågetecken kvar på vår lista, och alltid så är inte maskineriet så väloljat, så please bear with us, det känns som att vi just lärt oss cykla! 

Framför allt:

Kom och drick lite kaffe med oss idag mellan 12:45 och 14:10, värd i kansliet är vice-ordförande Jürgen "Jag ställer upp!" Ross!

<3,

Ekonomiansvariga Högström

27.09.2017 kl. 11:39

Välkomna alla nya och gamla studerande!

Yay! It's that time of year när studielivet börjar, alla gulisar har anlänt och även gamla studerande börjar droppa in i våra nya fina utrymmen här på Campus Henriksgatan!

Vi på Åka är superexcited och lite stressade, men vi börjar känna oss hemma här nere i källaren och folk verkar hitta hit <3 Bring it on!

De kommande två veckorna försöker vi i styrelsen semi-bo här nere, så kom hit och:

  • Prova halare
  • Bli medlem och få sångbok och halarmärke för ynka 25€
  • Hälsa på oss och fråga om sitzar, pliktande, skolgrejer, att bo i Åbo et cetera!

Vi gör vårt bästa för att svara och hjälpa!

På vår facebooksida håller ni er uppdaterade om vad som är på programmet, samt hittar den invecklade länken till vår hemsida där ni anmäler er till intrositzar och gulisintagning! Ni vill inte missa dem <3

TB till onsdagens speeddating:

Sääärlek,

Ekonomiansvariga Högström

01.09.2017 kl. 16:08

Halare, pinkt, vappen och annat roligt!

Fastän vädret kan inte bästämma sig om det skall regna, snöa eller vara soligt, så gör det ingenting för vi kan ändå ha det roligt och festa loss!

På fredagen ordnades det halarsitz på d'Åka och folk hade värkligen roligt och der var också roligt att se så många pinka halare och förståss också andra färger!

 

 

Det är ju bara några dagar till så får man ingen dra på sig sin halare inför Vappen eller rättare sagt till Vappen picknicken på Vårdberget under första maj! Hoppas vi ser så många som möjligt av er där! ÅKA har igen som vanligt med sin "pressu" som underlag, kom med och sätt ner dig och säg hej!  

Bilden från ÅKAs samlingspunkt på "pressun" 1.5.2015

 

Viste ni att idag är det jämt en månad tills vi har vår kärra klubblokal, d'Åka:s begravning? Så nu skall ni hålla ögonen och öronen öppna för snart öppnar anmälningen! Det lönar sig att vara först till kvarn, det finns begränsat med platser! 

Evenemanget på Facebook hittar du här nedan:
https://www.facebook.com/events/291588091284372/

 

Kom också ihåg Medlemsmötet i kväll kl. 16.30! :)

 

Sääärlek, 
Henna

26.04.2017 kl. 11:44

Påväg mot sommaren!

Hej ÅKAiter och vänner (och Axel)!

Det är bara några veckor till sommaren som också betyder att Novia samt då också ÅKA stationerar bara en stund till på Nunnegatan, före vi flyttar inför hösten till Henriksgatan.

Men före det kommer det att hända ännu massor, men kanske vi börjar med det som redan hänt! :D 

Vi har ordnat massor med turneringar och tävlingar som beerpong, kubbmästerskap, Halarmärkstävlingen under Specialföreningsmässan och 10HC, här får ni se en del av de tappra vinnarna 


Skärgårdsbaren tog vinsten i vårens kubbmästerskap, Grattis!

Våra två tappra ENÅiter tog hem vinsten på 10HC, Grattis Junnu och Masa! Det gick ju bra! :D 

Easydick tog vinsten i Beerpongen! Grattis ännu en gång!

Så har ÅKA representerat på flera årsfester!
Nyländska Nationen LXXXI
Novium IX
HOSK LXI
Åbo Nation vid Helsingfors Universitet 374
Åbolands nation XL
Grattis än en gång och mycket sääärlek!


Förra veckan ordnade Novium Väntutorutbildningssitz inne på vår kära klubblokal. Stämningen var på topp och sångerna ekade i utrymmet. Nu är de nya tutorerna redo för sin tutorutbildning och därefter ta emot nya gulisarna i höst.

 

Trots att denna vår håller på att lida mot sitt slut, finns det ännu mycket roligt på kommande. Stay tuned!

Sääärlek! 
Jenny W. & Henna
 

 

19.04.2017 kl. 12:17

Fastlaskiainen 2017

Hej!

I år har vi varit med i den traditionella Fastlaskiainen, uppe vid vårdbergen. Pulkka-byggets visionär och förman var vår Maukko som med sina snickar-talanger byggde ihop en pulkka i form av en torta/kaka (Jubileumet i tankarna).

Vi kom till och med, med i Finalen! (top 4) :D men ÅsNa tog vinsten till sist. Grattis åt dem och alla andra deltagare! :)

Här är YLEs inlägg från deras hemsida:

 

Jubileumstårtan i farten!!

 

Efter prisutdelningen (och lite varm kakao med ENÅ) så for vi tillsammans på Afterpulkka till klubblokalen d'Åka, där vi bjöd på bl.a. fastlagsbullor och mera kakao! :) Roligt var det, inte så roligt nästa dag dock ;D

Efter återhämtningen så kör vi vidare med NHL-turnerning på torsdagen (2.3.), som ordnas av företagsekonomerna (Vidina anl.) i klubblokalen! Om det finns någon soms drömmar att bli NHL-stjärna inte har uppfyllts, så kan man bli det på torsdagen för en kväll!! :D

Anywayy, ha en bra fortsättning på veckan! Don't be a stranger ;)

// Jürgen, Vice-Ordförande

 

01.03.2017 kl. 12:52

De händer allt möjligt igen!

Helloj!

Har ni märkt hur trevligt väder det är där ute? Man blir ju så glad och pigg av all solsken.... utom att det är jätte kallt! Men de ska det väll vara om vi hoppas att vi ska få lite snö inför Fastlaskiainen.

HEJ! Tal om fastlaskiainen! Om du tycker om att pyssla, bygga och planera är du exakt den personen som vi behöver med och skapa ett super duper snyggt fordon som vi kan åka ner för backen på Vårdberget under Fastlaskiainen 28.2. Om och när du känner dig manad kontakta oss så får du garanterat vara med och skapa något helt super!

Bilden från pulkka, Rosa Helikopter, byggnings processen 2016:

Ja, vad annat har de hänt sen senast vi skrev ... hmm.. JU! Teamet Vidina ordnade Fifa turnering på vår lokal och det var helt toppen! Hoppas ni vill ordna något liknande i när framtiden med oss!

Hmm vad skall det hända kommande veckorna som vi ska sätta er och vänta på? JU!

Förutom att tre stycken ÅKAiter skall på äventyr till Vasa på fredag, så kommer vi att ordna årets första medlemsmöte nästa veckans onsdag, 15.2 kl. 17 @d'Åka. Då kommer vi att välja en ny klubbhövding för året 2017. Om du tror att du är den rätta personen för uppgiften, läs texten på bilden nedan och/eller kom med och påverka på valet, också din röst är viktig!

Vid frågor om medlemsmötet skicka frågan eller droppa in i kansliet 

 

Följ våra sociala medier om mera jännä som händer i vår förening!

// Henna, övrig styrelsemedlem

 

 

08.02.2017 kl. 13:10

Tuta och kör

Heissanhoppsan!

Lite mellanrapport igen så ni hänger med i svängarna! Två veckor viner förbi i hiskelig takt hörni, vi har ju hunnit med en hel del redan! Vi har (nästan) överlevt BTS varefter gamla styrelsen och rådet fick överföra all sin enorma kunskap på nya styrelsen och rådet i form av bytarhelg som ordnades i Vanda. En hel massa spel och skoj fick vi vara med om, samma kan man int säga om sömnen. Vi fick till och med ta del av och få reda på att inte alla är musikaliskt behåvade fast man skulle önska det ibland. SingStar mikrofonerna kunde ju givetvis ha gömts bort men vem vill inte höra någon annan sjunga best of the 90´s i full volym klockan fem på morgonen?! Det är i alla fall bra att vi alla är unga och välbehållna så vi orkar med flera lika roliga helgar ännu länge framöver!

Första evenemanget för våren ordnades också på lokalen i form av förfest för Provendes (tradenomer) evenemang Wolf of Wallstreet på apan. Inte så huissigt många deltagare hade vi men de va ju nog kul för de!

Vår käraste kurator tog denna måndag hand om att ingen av oss gick omkring törstiga eller hungriga och bjöd över den nya styrelsen hem till sig för lite smått och gott. Tack för det Hekku!

Idag ordnar ett annat tradenom team Fifa- turnering på lokalen, ska bli roligt att följa med! Nästa vecka åker tre av nie duktiga styssemedlemmar opp till Vasa för att fira Filicia 23 år.

Så det var allt för denna gång kärt folk, kansliet är öppet som vanligt på måndagar och onsdagar från 12-13 om någon har nåt på hjärtat eller på onsdagar bara vill ta en kopp kaffe!

P&K, Jenny L.

En massa söta linssiluden :)

01.02.2017 kl. 09:18

Nytt år, nya hyss

Tjenispenis! Nya året rullar igång med nya krämpor och mokan men livet ler för de'! Nämligen har nya styrelsen påbörjat sin mandatperiod så invänta er mycket ståhej och leverpastej!

Kanske vi kan ta och gratulera den nya styrelsen med Lila Käki som vägledande figur och ordförande och Jürgen Ross tätt i helarna som vice ordförande. Sofia Högström fortsätter från förra året med att hålla reda på att räkningarna betalas och att pengar finns på banken, Fanny Aaltonen tar i år hand om att mötesprotokollen skrivs och att allt pappersarbete annas är på det klara. Övriga smånissar som rullar i fötterna på dem som faktist har klart ansvar är Jenny Westberg, Henna Helenius, Axel Gröndahl och Jenny Lund. Som dubbelagent för rådet och styrelsen har vi Sandra Fagerholm í form av klubbhövding. Lycka till peeps!

Förövrigt har första mötena hållits både för styrelsen och rådet och i helgen ordnas bytarhelgen i Vanda, Whoopwhoop! Följ oss på våra sociala medier så får ni garanterat se och höra mera! :) 

Kansliet är igen öppet vanliga tider på måndagar och onsdagar mellan kl. 12-13 och kaffe bjuds på onsdagar!
Vice- ordförande Jürgen vet att på onsdagar skall det kokas kaffe på kansli turer :D

Vice-ordförande Jürgen vet också att det finns kaffe på kansliet på onsdagar!

// Jenny L. 

18.01.2017 kl. 11:54

Definitivt inte dagen efter en porrsitz, nästa anhalt 10HC!

Tjohej alla barn!

Idag i kansliet äter vi brownies a.k.a. Bukkaka  som blivit över från gårdagen. Dom smakar bättre idag än dom gjorde igår, kan ju bero på att de som blivit över inte var lika suggestivt glasyrerade...

Nästa evenemang är 10 hour challenge vilket går av stapeln 26.11, typ hela dagen. Läs mer om detta på eventet på facebook eller ÅKA:s hemsida! 10HC kan kanske bäst beskrivas med de bevingade orden

Pain is temporary, glory is forever.

Hoppas vi ser ivriga challengare den 26:e, för igår var en extremt rolig om än barnförbjuden kväll, och 10HC har alla förutsättningar att bli lika awesome! Undertecknad tänker inte bifoga några fler bilder från någondera. What happens at d'Åka...

Avslutningsvis, porr är jättekul så länge alla inblandade är med på det och ingen blir skadad! Var snälla med varandra, make love not war! Det vill ÅKA avsluta det här inlägget med, no means no.

 

Sääärlek,

Ekonomiansvariga Högström

23.11.2016 kl. 12:45

En förenings födelsedag och festen därefter

Vår fina förening Åbo Kåravdelning firade sitt nionde verksamhetsår med tillhörande årsfest på Julinia. Enligt rykten som spreds på festen lär det ha varit den första årsfesten där alla styrelsemedlemmar deltog, vilket känns som en bra vana att ta upp! Uppklädda från topp till tå fick deltagarna njuta av suverän mat, bättre dryck och en helfestlig stämning.

Magi och trollkonst var temat för kvällen, och vi blev bjudna på några tricks av sångledarna. Det, om möjligt, ännu mer magiska var dock de otroligt fina talen i fick ta del av. Från ordförande-Hennas hälsning, via kuratorn Hekkus skrattyoga, till årsfesttalet av Nikolai Salonen, och avslutningsvis talet till vännen av Jocce Krook, alla tal var rena nöjen att lyssna på. Ett specialnämnande går till Nikolais tal, som tog upp hur hans deltagande i ÅKA:s verksamhet har lett honom till att nu vara verksam för Skärgårdsbaren. Efter mat och dryck, och sång och skratt, var det dags för dans. Ett tack till Skele & The B-Street Band som stod för musiken! Efter dansen drog vi oss tillbaka till d’Åka för Nachspiel och skön samvaro.

På lördagen var det dags för sillfrukosten, där den goda stämningen fortsatte. Vi fick för förmodligen första gången en sillizartist, då Sebastian Lindgren underhöll med både egna låtar och covers. Ett stort tack till Sebastian! Spelningen fick liv i också dem som var ”trötta” från dagen innan (skribenten hänvisar till sig själv, red.anm). Sillizen fortsatte på kvällen på lite olika håll, med några få individer som kämpade igenom hela natten.

Ett stort tack till Årsfestkommittén som gjorde ett suveränt jobb, och tack till alla deltagare som förgyllde årsfesten!

 

Avslutningsvis länken till Facebook-albumet, tack Johan Robertsson för fotografierna!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1287762634581909.1073741831.516394445052069&type=1&l=d72b11459e

 

PS.! Anmälningen är uppe för Halloweensitzen! Bäst utklädd vinner pris!

http://abokaravdelning.wixsite.com/minsida/aka-halloween-sitz

 

Kärlek och varma hälsningar i höstens kyla,

Pontus

31.10.2016 kl. 12:59

Årsfest coming up!

Halloj!

Idag har kansliet förvandlats till en systudio, lokalansvariga valsar runt i långklänning och förberedelserna inför fredagen är i full gång!

För 21.10 samlas vi på restaurang Julinia och firar ÅKA:s IX (nionde ;) verksamhetsår! WOOPWOOP!!!

Årsfestkommittén har ett par månader av hårt brainstormande, mailande och planerande bakom sig, och nu är det awesome att se det allt come together!

Vi har just fått in våra sista leveranser till goodiebagsen och är supernöjda med årets halarmärke som designats av fru Ordförande Henna Helenius.

Nu ska vi klippa och klistra lite till!

Hoppas vi ses på Julinia, länge leve ÅKA!

Yours truly,

ekonomioansvariga Högström

19.10.2016 kl. 12:47

Vappen!!

Hej alla party people!
Sommaren närmar sig med snabb fart men först tar vi lite vappen här emellan, så dags att gräva fram den gyllene vita/brun fläckiga hatten!  
I måron börjar firandet uppe på Vårdberget så kom och ta med alla dina kompisar och påbörja det finlandsvenska vappfirandet i Åbo.

Så här kan vappen se ut på Vårdberget!

Såhär kan vappen se ut på Vårdberget!

 

Shorty o Mighty Midget förra åre på Vårdberget

Mighty Midget & Shorty på Vårberget 2015!

 

kom ihåg att ta me skumppan!

Kom ihåg skumppan!

 

På söndagen under picnicen hoppas vi att det synns flera pinkka halare! Åka är också på plats så kom gärna och säga hej!  

Vi sitter här i kansliet ännu idag och slipar på lite Åka IX planer före vi traskar iväg på presentation av eventuellt årsfest lokal ;) 

Kaffe & munk på kanslie!

Kaffe och munk på kansliet före vapp firandet!

 

Sedan tackar Åka styrelsen för den här vårterminen och begär sig till sina hem trakter för ett väl förtjänt sommarlov! 

P.S. Syns på sommar sitzen, information kommer upp på vår Facebook page ;) 

TACK & HEJ & MYCKE SÄÄÄRLEK   

Med sommriga hälsningar,

Dumb & Dumber (a.k.a. Axel & Henna)

29.04.2016 kl. 13:23

Vårens varma vindar

Halojaa från kanslin för sista gången för den här våren! Henna håller på och koka kaffe och jag sitten här och fryser - int är det lätt att ha kanslitur, nej!

En del har hänt igen! 6.4. had vi Kung i Baren i Monkey och, fast jag själv säger, var halarmärken för den festen ganska cool!

8.4. ordna Novium sitz här i Åbo till de kommande tutorerna i vår lokal och trevligt var det att träffas! Vi hoppas även för en bra sammarbete för hösten så att gulisarna (och vi äldre studerande förståss) har en trevlig skolstart! 16.4. had vi även morgonsitz och huh, jag hade iaf glömmt hur tungt det är att börja dåka genast när man vaknar (hehe).

Nu idag har vi vårets sista Medlemsmöte kl. 17 så jee, dit vill vi er alla! Efter det blir det dags för funkkiiiz på fredag och det va väl våren de!

Huh, tack för min del,
värdinnan Anni

20.04.2016 kl. 12:07